The site was located at the rear of an existing house, located close to the Bay, yet with no views from the landlocked site. The existing house was a brick veneer residence, with poor ventilation and no outlook. We investigated where the views of the Bay could be achieved. We hired a cherry picker and found the height.

The house became about functions. The ground was for living, the middle for sleeping and the top for partying. The ground floor became a courtyard, obscured from its surrounding but openable to the house. The sleeping quarters could be opened or closed by the occupants. The roof deck opened up to the world.

We investigated the skin of the sleeping quarters. Looking for elements that could give privacy, ventilation and light at the same time. This led us to look at off-the-shelf building materials used as skins, but then looking at using them in an alternate way.

It didn’t get built.

The Strand

  • Categories →
  • Ideas
  • Residential
  • Single Dwelling
  • Unbuilt
 
ODR Architects
 
Back to top